Toivo Kuula - huone
Taidekeskus Harriin avattiin vuonna 2010 säveltäjä Toivo Kuulalle omistettu pysyvä näyttely.
Toivo Kuula mielletään yleensä vaasalaiseksi ja siellä hänen lapsuudenkotinsa olikin. Moni ei kuitenkaan tiedä, että perimätiedon mukaan Kuula syntyi Alavudella. Hänen molemmat vanhempansa olivat syntyneet Alavudella, isä Matti Kuula (alk. Taikinamäki) lukkarin virkataloon kuuluneessa Taikinamäen torpassa ja äiti Susanna (Sanna) Vehkakoski Sydänmaan Vehkakoskella. Toivo syntyi 7. heinäkuuta vuonna 1883, jolloin Susanna oli vierailemassa lapsuudenkodissaan. Synnytys tapahtui Vehkakosken saunassa, joka on edelleen olemassa. Saunan seinässä on tapahtumasta kertova muistolaatta. Vehkakosken päärakennus on palanut.
Toivo Kuulasta tuli yksi Suomen tunnetuimmista säveltäjistä ja hän ehti säveltää elämänsä aikana noin 200 teosta. Hän opiskeli Helsingin musiikkiopistossa, eli nykyisessä Sibelius-Akatemiassa, sekä ulkomailla mm. Bolognassa, Leipzigissa ja Pariisissa. Hän toimi kapellimestarina Oulussa, Helsingissä sekä Viipurissa.
Vappuna 1918 Toivo Kuulaa ammuttiin päähän Viipurin Seurahuoneella tapahtuneen kahakan päätteeksi. 18. toukokuuta hän kuoli saamiinsa vammoihin Viipurin lääninsairaalassa vain 34-vuotiaana. Kuula haudattiin Helsingin Hietaniemen hautausmaalle.
Taidekeskus Harrin Toivo Kuula -huoneessa voit tutustua lähemmin säveltäjämestarin värikkääseen elämään ja tuotantoon. Esillä on muun muassa valokuvia ja henkilökohtaisia esineitä, kuten puvun liivi, joka säveltäjällä oli yllään ampumatapauksen aikana. Kokoelmat omistaa Alavuden kaupunki sekä Alavus-Seura ry. Taidekeskus Harrissa on myös kipsivalos Helsingin Toivo Kuula-puiston patsaasta sekä Alpo Sailon tekemä Toivo Kuulan kuolinnaamio.
Alavuden keskustassa on Toivo Kuulan patsas, joka vartioi niin sanottua "Kuulanristeystä". Tässä kohdassa keskustan pääkadut eli Kuulantie ja Järviluomantie risteävät.