5. Kauppaneuvos Svante Kurikka

Svante Kurikka (11.2.1894-21.8.1984) syntyi Kuortaneella maanviljelijäperheeseen vanhemmille Heikki Kurikalle ja Liisa Heikkilälle. Kurikka kouluttautui Orisbergin maamieskoulussa ja Lahden kansanopistossa. Kurikka arvosti koulutusta ja olisi halunnut opiskella kauemmin, mutta kotona ei katsottu tarpeelliseksi kouluttautua enempää. Kurikka osti itselleen 1916 Peräseinäjoelta Kivimäen tilan, mutta myi sen muutaman vuoden kuluttua siirtyessään liiketoiminnan maailmaan. Kurikka ja hänen kaksi kaveriaan, Vihtori Peltonen ja Esa Harju, perustivat Alavuden Rantatöysään puunjalostustehtaan 9.6.1917 ollessaan vasta 22-vuotias. Puunjalostustehdas koki kovia jo ensimmäisen vuoden aikana, kun tehtaan saha paloi. Nuoret yrittäjät kuitenkin jatkoivat sinnikkäästi toimintaansa vastoinkäymisestä huolimatta.

Alavuden Puunjalostustehdas Oy teki alkuaikoinaan pääasiassa puisia leluja, mutta yritys laajensi tuotantoaan laajemmaksi oviin ja ikkunoihin, ja myöhemmin kalusteisiin. Sahaustoiminta aloitettiin vuonna 1919. Kurikka toimi yrityksen toimitusjohtajana vuoteen 1979, tehden urastaan 62 vuotisen. Myöhemmin yritys jakaantui pienempiin yrityksiin yrityssaneerauksessa 2000-luvun alussa. Nykyään Alavuden Puunjalostustehdas Oy jatkaa toimintaansa ainakin Alavus Ikkunat Oy ja Mattiovi Oy yritysten alla.

Svante Kurikka toimi puunjalostus alalla laajasti ympäri Suomen. Kurikka ja hänen veljensä Heikki Kurikka perustivat ympäri maata sahoja ja puunjalostusyrityksiä. Kurikan veljeksien perustamia yrityksiä olivat muun muassa Suolahden Puu Oy, Viitasaaren Saha Oy, Helsingin Puu Oy, Vaasan Laiva Oy ja Aavasaksan Lapinkesto. Veljekset sijoittivat myös laivateollisuuteen, mutta 1960-luvulla he joutuivat myymään laivansa ja osan sahateollisuusyrityksistä Rauma-Repola Oy:lle.

Svante Kurikka oli naimisissa Maiju Elisabet Kaupin kanssa. Pariskunta oli tutustunut Svanten liikematkoilla ja rakastunut kirjakauppias Johan Kaupin tyttäreen Maijuun. Pariskunnalle siunaantui vuosien aikana kolme tytärtä: Kirsti, Eeva ja Arja.

Svante vaikutti myös Alavuden elämään ja saikin tekemästään työstään kiitosta.

Svante oli perustamassa Etelä-Pohjanmaan rahastoa ja toimi sen hoitokunnan jäsenenä. Lisäksi Svante toimi Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin, Etelä-Pohjanmaan Urheilijain Tukijat ry:n ja Alavuden Urheilijoiden perustajajäsenenä.

Svante toimi myös KOP:n (Kansallisen Osakepankin) konttorin valvojana 35 vuotta. Svante Kurikka sai kauppaneuvoksen arvon vuonna 1962 ja häntä on palkittu valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla, maakunnan Yrittäjä-Jussi-patsaalla 1977 ja ensimmäisellä Kunniapuusepän arvolla 1979. Alavuden kunta myönsi Svante Kurikalle myös ensimmäisen Alavus-mitalin. Svante Kurikan talo on edelleen pystyssä Alavuden Aseman seudulla. Talon edustalla sijaitsee myös Raimo Heinon ja Loimaan Kivi Oy:n valmistama muistomerkki.

Lisää tietoa Alavuden muistomerkeistä löytyy Alavuden kaupungin nettisivuilta: https://www.alavus.fi/fi/vapaa-aika/kulttuuri/nahtavyydet/muistomerkit.html

Lähteet:
Svanta Kurikanrahasto nimikkorahastoesite (skr.fi) (viitattu 11.6.2021)

Kuva: Annika Rantanen

ARVOITUS

Miten Svante Kurikka vaikutti Etelä-Pohjanmaan urheiluun ja kulttuuriin?