3. Alavuden taistelussa kaatuneiden muistomerkki

Alavuden taistelussa 17.8.1808 sai surmansa niin suomalaisarmeijan kuin venäläisarmeijan sotilaita. Suomen sodassa kaikissa taisteluissa vuosina 1808–1809 kuoli joidenkin lähteiden mukaan yhteensä alle 7 000 ihmistä. Alavuden taisteluissa kuolleiden määrä ei ole tarkalleen tiedossa. Suomen sodassa kummankin osapuolen taktiikka oli varovainen eikä taisteluita käyty sotilaiden viimeiseen henkäykseen asti, joka varmasti osittain vähensi taisteluissa kuolleiden lukumäärää.

Alavuden taistelussa kaatuneiden muistoksi on pystytetty muistomerkki, joka valettiin Tampereella 1860-luvulla. Muistomerkki esittää katkennutta tykinputkea ja sen kyljessä lukee ”Uskollisille ja urhoollisille Suomen pojille kaatuneille 18 17/8 08”.

Patsaan reitti Tampereelta Alavuden Muistojen kappelille on vaihderikas. Valamisen jälkeen patsas kuljetettiin pariinkin otteeseen Alavudelle, mutta se ei saanut pystytyslupaa. Pieleen menneiden pystytysyritysten jälkeen patsas piilotettiin Ruoveden Visuveden kanavan makasiiniin Carl Fredrik Vikbergin hoiviin. 1890 patsas siirtyi purkutuomion saaneesta makasiinista ruoveteläiselle maanviljelijä Herman Aimolle, joka puhdisti, kunnosti ja piilotti patsaan vähin äänin.

1916 venäläisten tultua Visuvedelle linnoitustöihin, patsas piilotettiin Ruovedellä metsään.

Patsas käärittiin asfalttihuopaan ja peitettiin risuilla ja sammalilla. Suomen sisällissodan jälkeen patsas kaivettiin piilosta esiin.

Vuonna 1925 unohdettu unholaan joutunut patsas löydettiin Ruovedeltä, kun alavutelainen Toivo Terho sai vihiä patsaan olemassaolosta ja säilytyspaikasta. Terho teki ehdotuksen Alavuden suojeluskunnalle patsaan siirtämisestä ja pystyttämisestä, jolloin patsas löysi tiensä viimein Alavudelle Muistojen kappelille, jossa se sijaitsee edelleen.

Lisää tietoa Alavuden muistomerkeistä löytyy Alavuden kaupungin nettisivuilta: https://www.alavus.fi/fi/vapaa-aika/kulttuuri/nahtavyydet/muistomerkit.html

Lähteet:
EP-muisto. Alavuden taistelussa 17.8.1808 kaatuneiden muistopatsas, Alavus: Alavuden taistelussa 17.8.1808 kaatuneiden muistopatsas (epmuisto.fi) (viitattu 21.6.2021)

Kuva: Annika Rantanen

ARVOITUS

Minne patsas piilotettiin, kun sitä ei voitu pystyttää, ja kuka sen lopulta löysi?