Alavus ennen ja nyt - entisten ja nykyisten alavutelaisten kohtaaminen

Alavudella on värikäs ja monivaiheinen historia. Se on täynnä mieleen painuneita tapahtumia, legendaarisia paikkoja, unohtumattomia persoonia sekä hullunkurisia tarinoita. Entä mitä kaikkea Sinä muistat entisajan Alavudesta tai Töysästä? Jaa muistot kanssamme ja kerro ne myös nykyisille alavutelaisille!

Mielen virkistämiseksi ja keskustelun avaamiseksi julkaisemme alla valikoiman Saaren valokuvaamon arkistosta juuri digitoituja kuva-aarteita! Alavuden kaupungin kulttuuripalvelut on jatkanut Olavi Mäen aloittamaa valtavan arkiston digitointiurakkaa, negatiivi kerrallaan. Olavin jalanjäljissä digitointia jatkaa Toni Penttinen.

Klikkaa kuvat auki ja uppoudu muistoihin!

Lompsalinna oli Alavuden ensimmäinen kerrostalo, joka rakennettiin vuonna 1961. Ovatkohan pojat parkkeeranneet legendaarisen Inva-kioskin pihaan seuraamaan rakennusurakkaa?

Kuulanristeys on yksi Alavuden maamerkki. Kuvan rakennuksista on jäljellä vain kivinen Säästöpankin talo oikealla. Alavuden Säästöpankki rakensi talon vuonna 1930.

Tässä talossa on toiminut vuosien varrella monia eri yrityksiä, kuten esimerkiksi Tiimari ja Kirjakauppa Personelli. Mutta taitaapa talosta löytyä edelleen entinen pankkiholvikin! Nykyään talossa toimii AVAS Kodit sekä UPM.

Horisontissa siintää nykyinen Taidekeskus Harri! 60-luvulla talossa toimi seurakuntatalo, kunnanvirasto ja kansalaiskoulu kukin vuorollaan. Viereisellä ranta-alueella näyteltiin ahkerasti Pohjalaisia-näytelmää, joka oli työväenyhdistyksen sekä nuorisoseuran yhteinen ponnistus.

Palosen vaatetusliikkeestä haettiin niin pyhäpuvut kuin muutkin asusteet. Talossa toimi myöhemmin muun muassa Info Kirjakauppa ja nykyään Kuustupa.

Mitä olisikaan Alavus ilman kansanmusiikkia? Tiilat ja Pelimannit esiintymässä Spelien aikaan vuonna 1976.

Sotainvalidien ylläpitämä Inva-kioski sijaitsi ensin Kuulanristeyksessä, mutta siirrettiin myöhemmin viljamakasiinin viereen. Vuoden 1978 ylioppilaat marssimassa ohi.

Alavuden tehdas oli alunperin perunajauhotehdas, mutta muutti myöhemmin toimialansa konepaja- ja metalliteollisuuteen. 60-luvulla tehtaalla valmistettiin muun muassa puunpilkkomiskoneita, keskuslämmityskattiloita ja Aspe-viljakuivureita. Olitko Sinä tai joku tuttusi tehtaalla töissä?

Töysän korpputehtaan korput, nuo seutumme kansallisherkut, nostalgisissa pakkauksissaan! Korpputehdas aloitti toimintansa Aino ja Olavi Kilpisen leipomona Töysässä vuonna 1962.

Kuka vielä muistaa, miltä maistuivatkaan Töysän korpputehtaan "Nötterit"?

Lisätietoja Saaren valokuvaamon arkiston digitointi-projektista

Anu Katajamäki
vapaa-aikasihteeri
puh. 040 573 4912

Sari Kuni
taidekeskuksen hoitaja
puh. 040 756 3460

Tutustu myös mielenkiintoisiin ryhmiin Facebookissa!