Uutiset

Valovoimaa Alavudelta -kuvakilpailun voittajat selvillä

28.06.2024


Alavuden kaupunki järjesti tänä keväänä ensimmäistä kertaa Valovoimaa Alavudelta -valokuvakilpailun, joka sai hyvän määrän innokkaita ja osaavia kuvaamisen harrastajia osallistumaan. Kuvakilpailussa oli kolme sarjaa; Alavuden luonto, Alavus toimii ja harrastaa sekä Rakennettu Alavus. Yhteensä kaikkiin sarjoihin kuvia saapui 115.

Alavuden kaupungilla ollaan erittäin iloisia kuvien laadusta ja kuvaajien tavasta tulkita Valovoimaa Alavudelta -teemaa. Parhaat valokuvat valitsi kuvakilpailun raati, johon kuuluivat valokuvaajat Jari Eklund, Markku Saari ja Taru Rantala.

Voittajat julkistettiin Alavus Rysköillä perjantaina 28.6.2024 klo 12. Kaikista sarjoista palkittiin kolme parasta ja palkitut kuvaajat saivat lahjakortit alavutelaisiin liikkeisiin: 1. sija 100 € lahjakortti ja 2.-3. sija 50 € lahjakortti.

Palkitut kuvat esiteltiin julkistustilaisuudessa tauluina, jotka kuvaajat saivat itselleen.

On hienoa, että valokuvakilpailu oli myös osa Alavus Rysköiden ohjelmaa, sillä onhan Ryskööt oiva mahdollisuus ottaa hienoja kuvia, joilla osallistua mahdollisesti tulevaan, uuteen kuvakilpailuun.

Kaikkia kilpailuun osallistuneita kuvia, joiden käyttöön kuvaajat ovat antaneet oikeuden, tullaan näkemään Alavuden kaupungin viestinnässä kuten verkkosivuilla, esitteissä ja sosiaalisen median kanavissa. Onkin hienoa, että saamme kaupunkilaisten, vapaa-ajan asukkaiden sekä kaupungissa vierailleiden ikuistamat aidot maisemat ja hienot hetket osaksi Alavuden näkyvyyttä!

Kuvakilpailun voittajat sarjoittain

Alavuden luonto -sarja

3. sija Noora Kiviniemi, Haloilmiö Alavuden kauniissa lenkkimaisemissa
Upea haloilmiö kultaa hehkuvan järven yllä talvimaisemassa kertoo kauniista hetkestä, jonka ulkoilija on kokenut lastenvaunuja lykätessään. Lapsissa on tulevaisuus ja toivottavasti vaunussa nukkujakin saa kokea vielä elämänsä aikana kokea upeita hetkiä luonnossa.


2. Eija Vartiamäki, Kontiaisentiellä
Syksyisen kuvan sommittelu ja pikantit värit vakuuttivat tuomariston. Kuvassa on vähäeleisyydessään paljon katseltavaa ja tunnelma on lähes sadunomainen. Etualalle sommiteltu horsma tuo kuvaan ryhtiä ja tie sekä pilviviiru johdattelevat katsetta eri suuntiin. Usvan takaa näkyvä aurinko on juuri oikeassa paikassa. Tätä kuvaa katselee mielellään pitkään.


1. sija Jussi Harju, Soittokeikan kotimatka alkamassa
Kuva puhutteli koko tuomaristoa alusta lähtien ja lunasti paikkansa voittajana yksiselitteisesti. Kuvan ottaja on soittokeikan jälkeen kotimatkalla lipumassa suoraan kauniisti hehkuvan luonnon syliin veneellään. Tyyni järvi, soittimen yllätyksellinen, lähes surrealistinen sijainti kuvassa ja siitä heijastuvat taivaan värit ja valot kruunaavat tunnelman. Ja lukuisista järvistäänhän Alavus myös tunnetaan. Nappiotos! Ja Alavuden Puhallinorkesterihan täytti tänä vuonna 150v. ollen yksi maan vanhimpia.

Yleisesti Alavuden luonto -sarjasta: Alavuden luonto sarjassa oli monipuolisesti kuvattu luontoa ja hetkiä luonnossa. Tuomaristo tarkasteli kuvia sarjan nimen mukaan ja toivoi löytävänsä kuvista juurikin Alavudella kuvattua, aitoa luontoa.

Taru Rantala

Alavus toimii ja harrastaa -sarja:

3. sija, Vappu Järvinen, Sapsalampi Siikinniemi
Tätä kuvaa voi pitää ehkäpä ainoana palkittavista kuvista ns. "taidekuvana". Ikkunan peilauksissa avautuu, aivan kuin salaa alavutelaisille vanha tuttu paikka, Sapsalampi ja Siikinniemi, vähän kummallisena näkynä. Kuvaaja on ehkä ollut luultavasti yksin paikalla ja saanut aikaan abstraktisen tunnun; todellisuus on jotenkin kaukana, mutta se on kuitenkin läsnä, ei yhtään ihmistä. Raati arvosi sitä toimeliaisuutta ja harrastuneisuutta, jolla paikka on pitänyt pintansa kaukaisesta alusta, tähän päivään asti. Todellisuudessa alkukesänkin tapahtumat on keränneet hyvin yleisöä, mm. naapurini Asunmaan Paavon soittokesän aloitus. Kauniit poutaiset pilvet Siikinniemen päällä ennustakoon hyvää tulevaisuutta. Kylä toimii ja harrastaa. Allekirjoittaneella on omakohtaisia kokemuksia, vuosien takaa.


2. sija, Katja Tikkamäki, Viimeinen hankikanto
Alavuden metsien polut ehtivät jo melkein loppua, mutta uusi harrastuslaji on elvyttänyt ne uuteen kukoistukseen, joista saa nauttia kävelijätkin kesällä ja talvella. Kuva on hyvin yksinkertainen, sininen kylmä valo tummenee ylhäällä ja alhaalla. Kuvassa on vähän värejä, se on vatupassissa ja se on tarkka pyörien kohdalla. Harrastus tuo perheet yhteen: rouva lähti ehkä kuvaamaan, herra esittelee maastopyöriä. Kuvista puhutaan usein 1/3-ohjeesta: tärkein asia on kolmasosan kohdalla. Poikkeus vahvistaa usein säännön. Tässä se on keskellä. Raadin oli helppo valita tämä kuva palkittavaksi.


1. sija, Esa Nieminen, Auringonlaskun laskeutuja
Luulen, että kuvaaja itsekin ihmetteli, kun pystyi vangitsemaan juuri tuossa kohtaa laskuvarjolaskeutujan. Kysymys on sekunnin sadasosista. Mystinen ruskea iltatunnelma, ja taas vähän muita värejä. Kuvan pilaa usein, jos horisontti on vinossa. Tämä on aivan ok. Tässäkin pääkohde on aivan keskellä ja kohtuullisen tarkkana. Missähän kuvaaja on seissyt valokuvaa ottaessaan, koska laskeutuja on puiden latvojen korkeudessa? Raati oli yksimielinen voittajakuvasta.

Yleisesti kuvakilpailusta: Valokuvataidettakin on lähes mahdoton laittaa paremmuusjärjestykseen. Kolmen hengen raati suoritti annetun tehtävän omalla parhaalla tavallaan, toinen raati olisi varmaan valinnut toisin. Lämmin kiitos kaikille osanottajille ja onnittelut palkituille.

Markku Saari

Rakennettu Alavus -sarja

3. sija Tanja Ikola, Tulipalopakkaaset Kuulanristeyksessä
Tässä kuvassa on paljon symboliikkaa. Taitaa olla vieläkin väittelyä siitä, onko Toivo Kuula vaasalainen vai alavutelainen, mutta oli olosuhteet kuinka huonot tahansa, Toivo Kuula vartioi aina Kuulanristeystä niin olisiko hän sitten kuitenkin enemmän alavutelainen. Lisäksi erikoiskehut kuvaajalle; ihan kuka tahansa ei lähde 30 asteen pakkasella kuvaamaan lumista patsasta.


2. sija Päivi Rintala, Pajajoki ja Pahajoen silta
Voi olla monenlaista rakentamista ja se ei aina näy isoina rakennuksina. Kyseisellä alueella on kaivettu järveä ja jokea sekä tehty polkuja sekä laavua ja kaarisiltaa. Hienon rauhallinen valokuva.


1. sija Vappu Järvinen, Alavus Tuuri
Kuvassa hyvä ”rytmi” ja rajattu rohkean tiukasti. Kuvaan on saatu hieno keltaisen, valkoisen ja sinisen värimaisema. Meille paikallisille asukkaille tuo Keskisen alue Tuurissa on tullut jo aika arkiseksi, mutta aina siellä joku ”turisti” ottaa kuvia ja onhan siellä paljon kuvattavaa vielä lisääkin. Tuomariston mielestä selkeä ykkössija.

Jari Eklund


Lämmin kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille! Kesä on kaunis ja niin on Alavuskin. Jatkakaa kuvaamista ja jaetaan valovoimaa Alavudelta eri kanavissa.

Takaisin

Viimeisimmät

02.07.2024

Alavuden kaupungin uusi talousjohtaja Virpi Kolehmainen aloittaa tehtävässään 1.8.2024

Lue lisää

01.07.2024

Nuorten kesätyöllistämistuki työnantajille - hakuaika 1.6.-31.10.2024

Lue lisää

28.06.2024

Valovoimaa Alavudelta -kuvakilpailun voittajat selvillä

Lue lisää