Uutiset

Elonen investoi 12 miljoonaa uuteen tulevaisuuden leipomoon Alavudelle

18.06.2024


Elonen investoi 12 miljoonaa uuteen tulevaisuuden leipomoon Alavudelle.

Elonen investoi 12 miljoonaa uuteen nykyaikaiseen leipomoon ja avaa vaiheittain uudet tuotantotilat Alavudella loppuvuodesta 2024. Elonen Oy sai pitkien neuvotteluiden jälkeen Mattiovelta vapautuneet tilat uuden uuden Töysäläisen leipomon käyttöön.

"Oviteollisuuden tuotantotilojen muuttaminen elintarviketeollisuuden käyttöön vie oman aikansa, mutta suunnitelmat ovat pitkällä ja työt on jo aloitettu. Uuden leipomon laiteasennuksiin pääsemme syyskuusta alkaen", kertoo Elonen Oy:n toimitusjohtaja Jari Elonen.

"Leipomon tulipalo osui Alavudella erittäin hankalaan ajankohtaan ja huoli työpaikoista on ollut suuri. Siksikin on erittäin hieno asia, että työt täällä jatkuvat, ja pitkään kasvatetulle osaamiselle saadaan jatkoa. Samalla juuri tyhjäksi jäänyt, yksityisen tahon omistama teollisuushalli löysi uusiokäyttöä. Tässä moni asia osui kohdalleen, vaikka alkutilanne oli todella vaikea", Alavuden kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki kertaa alkuvuoden tapahtumia.

Ensimmäisessä vaiheessa Elonen rakentaa leipomoon neljä tuotantolinjaa, jotka valmistavat perinteisiä Töysäläisen pipareita, korppuja ja keksejä. Lisäksi donitseille valmistuu uusi tuotantolinjakokonaisuus. Myöhemmin kokonaisuutta täydennetään vielä muutamalla tuotantolinjalla. Pitkien toimitusaikojen vuoksi tuotantolinjat käynnistyvät vaiheittain, mutta tuotantoon leipomo päässee jo marraskuun aikana.

”Tarkoituksemme on palauttaa mahdollisimman nopeasti nykyvalikoima, jonka jälkeen vasta on uutuuksien vuoro”, Elonen sanoo.

Projektin yksi tärkeimmistä kulmakivistä on ollut rakentaa hiilineutraali tuotantolaitos. Tämä on huomioitu kaikissa investoinneissa. Kaikki lämmitys uuneista kiinteistöön tapahtuu uusiutuvalla energialla eikä fossiilisia energiamuotoja käytetä. Uusien järjestelmien myötä tehostetaan hävikin pienentämistä ja parannetaan entisestään tuotteiden sekä raaka-aineiden jäljitettävyyttä. Myös pakkaussuunnittelussa on aiempaa enemmän kiinnitetty huomiota uusiutuviin materiaaleihin.

Kaupunginjohtaja on mielissään, että Alavudelle saadaan uuden ajattelun mukainen tuotantolaitos, joka varmasti tukee toiminnan kehittämistä pitkällä tähtäimellä. "Jari Elonen on useassa vaiheessa korostanut, että tulee kehittämään leipomotoimintaan nykyaikaista, energiatehokasta ja vähähiilisyyttä tukevaa tehdasta", sanoo Heinämäki.

"Uuden leipomon sijainti mahdollistaa sen, että saamme työllistettyä nykyiset, osaavat työntekijät työssäkäyntialueella, mikä on meille erittäin tärkeää. Työprosessien sujuvuuteen ja työn ergonomian kaikkiin osa-alueisiin on kiinnitetty erityistä huomioita leipomon suunnittelussa", Elonen kertoo.

Toimitusjohtaja Jari Elonen kiittää Alavuden kaupunkia ja Mattiovi Oy:tä hyvästä neuvotteluhengestä, joka mahdollisti kaupan syntymisen. Lisäksi hän kertoo, että projektin suunnittelutoimisto, pääurakoitsija ja aliurakoitsijat on valittu, ja kaikissa valinnoissa he ovat halunneet työllistää paikallisia toimijoita.

"Olemme tulipalon jälkeisistä päivistä alkaen pitäneet Jari Elosen kanssa tiivistä yhteyttä. Olen oppinut suuresti arvostamaan tätä yrittäjän sinnikkyyttä, tulevaisuuslähtöistä ajattelua ja toimeenpanokykyä äkillisessä ja haastavassa tilanteessa, jossa on ollut paljon epävarmuustekijöitä ja aikataulupaineita. Yhteistyö on ollut toimivaa ja välitöntä, ja meille on kaupungin organisaation eri osissa ollut ilo tarjota tietoa ja yhteyksiä eri tahoille", Liisa Heinämäki kertoo.

Kaupunginjohtaja arvostaa suuresti myös sitä, että yrittäjä haluaa panostaa uuden tehtaan valmisteluissa paikallisiin yrityksiin, ja Elonen itse on jo osallistunut Alavuden Kehityksen kautta yrittäjäyhteistyöhön. "Olen varma, että tästä lähtee hienoa yhteistyötä moneen suuntaan. Tästä on jo osoituksena Rantatöysän yrityspuisto -ajattelu jossa yhteistyö on tärkeässä roolissa", Heinämäki toteaa.

”Tuotteitamme on jo kovasti kyselty ja toivottu takaisin kaupan hyllyille. Pahoittelemme tuotteiden toimituskatkoksia, mutta olen iloinen siitä, että pääsemme pian takaisin kauppaan ja asiakkaiden kahvipöytiin. Olemme kiitollisia siitä palautteesta, jonka kuluttajat ovat meille antaneet tsemppiviestein tämän katastrofin jälkeen. Me tulemme entistä vahvempana takaisin leipomaan kuluttajille niin Töysäläisen perinteisiä piparkakkuja ja korppuja kuin herkullisia uusia innovaatioita”, toteaa Elonen.


Elonen Oy konserni toimii yhteensä 16 toimipisteessä, joista tuotantolaitokset Jämsässä, Ylistarossa, Kuopiossa ja Alavudella. Elonen Oy konsernin brändit ovat Elonen, Töysäläinen, Tasangon ja Malviala. Yritys työllistää noin 240 vakituista työntekijää.


Voit seurata Töysäläisen tarinaa ja Takaisin tuhkasta -dokumenttisarjaa Elonen Oy:n sosiaalisen median kanavista.
>> Elonen Oy Leipomo Facebookissa
>> Elonen Oy Instagramissa


Takaisin

Viimeisimmät

02.07.2024

Alavuden kaupungin uusi talousjohtaja Virpi Kolehmainen aloittaa tehtävässään 1.8.2024

Lue lisää

01.07.2024

Nuorten kesätyöllistämistuki työnantajille - hakuaika 1.6.-31.10.2024

Lue lisää

28.06.2024

Valovoimaa Alavudelta -kuvakilpailun voittajat selvillä

Lue lisää